Kender du til sygdomsangst?

Ved sygdomsangst, kan angsten omhandle forskellige aspekter omkring “det” at blive syg. Det kan være frygten for at overse symptomer, der kunne være tegn på sygdom. Det kan også være frygten for de konsekvenser en sygdom kan have på dit liv og dine omgivelser. Angsten opstår ofte uden der er påvist nogen fysisk lidelse.

Det er fuldstændig normalt, at vi dagligt oplever fysiske signaler fra vores krop. Disse signaler opleves først, når de registreres i vores hjerne. Da vi ofte er optaget af ”alt muligt andet” er der mange signaler, vi simpelthen ikke lægger mærke til. Hvis du har prøvet at lave en kropsscanning, en øvelse, hvor du ligger afslappet, uden andre forstyrrelser og tænker på én del af kroppen af gangen, så har du måske oplevet, at du fx pludselig oplever din tå eller ankel sender dig nogle signaler om en følelse, i dette område, som du slet ikke har lagt mærke til.

Sygdomsangst kan vise sig ved at du konstant registrerer signaler fra kroppen, der kan minde dig om, at du kunne fejle noget meget alvorligt.

Det kan skyldes, at du uden at ønske det, kommer til at scanne dig selv, for tegn på sygdom.

Der er forskning, der tyder på, at jo mere vi holder øje med, kroppens signaler, jo flere signaler registrere vi. Det skyldes, at det ”filter”, der normalt stopper nogle at vores signaler til hjernen, simpelthen “lader flere signaler slippe igennem” hos mennesker med sygdomsangst.

Så jo mere du “leder”, jo mere registrerer du, og jo mere du registrerer jo mere “leder” du.

I terapien undersøger vi dine reaktioner på de signaler du registrerer. Du lærer, at forholde dig til dine signaler og tanker på en måde, hvor de ikke tager din energi og opmærksomhed fra det du hellere vil bruge dit liv på.

Det helt essentielt, at du er udredt via egen læge, så der er vished om, at der ikke ligger en fysisk lidelse bag dine symptomer.

Du er velkommen til at kontakte mig på tlf: 23 96 73 26 til en uforpligtende samtale ift. om du vil kunne bruge kognitiv terapi i dit arbejde med sygdomsangst.