Stress/ belastningsreaktion

Er stress- eller belastnings reaktioner en del af din hverdag?
Så vil dette sikkert være interessant

Det at vi kan være ”på vagt” er med til at beskytte os mod pludselig farer. Det er et alarmsystem vi har med os fra vores forfædre, der sikrede artens overlevelse. Dengang var der fx løver på Savannen, man skulle være på vagt overfor. Det var primært fysiske farer, der alarmerede deres alarmsystem.

I dag er vi i Danmark fri af de fleste fysisk farer i vores hverdag, vi kan i stedet have en tendens til at få skabt mentale løver på vores Savanne.

Det kan være tanker om frygt, fejl og fiaskoer både i forhold til vores arbejdsliv og privatliv.

Hjernen kan have svært ved at kende forskel på reelle løver, og vores “mentale løver”. Det betyder, at vores krop risikerer, at gå med en konstant ”væren på vagt”, uden vi er bevidst om denne aktivering. 

Kroppen har brug for en balancering mellem at “være på vagt” og slappe af.

En overaktivitet i vores alarm system kan vise sig i form af stress- og belastningsreaktioner, med symptomer som dårlig nattesøvn, fysisk uro, kvalme, manglende koncentration, forhøjet blodtryk, puls, og anspændthed.

I terapien kan jeg hjælpe dig med, at få indsigt i, hvordan dit alarmsystem aktiveres. Så du bliver opmærksom på dine “mentale løver.” Denne opmærksomhed gir dig mulighed for, at vælge, hvordan du ønsker at reagerer i situationer, der opleves som belastende.

Der siges, at vi kan have gavn af, at vælge vores kampe. Her kan det hjælpe os, at kunne skelne mellem, hvad vi reelt kan gøre noget ved og, hvad vi må acceptere som vilkår. 

Jeg kan hjælpe dig med at se dine mentale løver i øjnene. Du kan lære at stoppe op og tage stilling til hvad der for dig er meningsfulde reaktioner i forskellige situationer.

Glæder mig til at hjælpe dig ☺